În lumea cu ritm rapid de astăzi, mulți lideri s-au resemnat în fața stresului omniprezent. Totusi, exista o alternativă și este disponibilă pentru toată lumea, indiferent de provocări. În noua sa carte Leading Lightly: Lower Your Stress, Think With Clarity și Lead With Ease, Jody Michael afirmă cu îndrăzneală că majoritatea emoțiilor negative și epuizarea sunt generate de propriile noastre gânduri. Prin dezvoltarea aptitudinii mentale, cineva învață să identifice și să renunțe la „lentilele” implicite care ne mențin în starea de „fight or flight” (luptă sau fugi).
Conceptul de „Mental fitness” se referă la capacitatea unei persoane de a-și gestiona bunăstarea emoțională și psihologică în fața stresului, a presiunii și a situațiilor provocatoare. Aceasta implică dezvoltarea rezilienței, adaptabilității și a mentalității necesare pentru a menține concentrarea, a lua decizii sănătoase și a rămâne productiv și eficient în fața adversității.
Schimbarea perspectivei
Există soluții accesibile pentru a trece de la o stare de reactivitate la una de performanță optimă. Prin practică, vă puteți antrena creierul să adopte noi perspective care să vă susțină bunăstarea și succesul.
1. Primul pas este recunoașterea trigger-ului, adică a unui stimul care declanșează o reacție emoțională intensă. In astfel de situații este important să faceți un pas înapoi și să vă evaluați. Aceasta înseamnă să recunoașteți și să identificați emoțiile pe care le simțiți și să recunoașteți modul în care acestea vă pot afecta gândurile și comportamentele.
2. Respirația profundă poate ajuta la calmarea corpului și la reducerea stresului. Concentrându-vă pe respirațiile lente și profunde, puteți activa răspunsul de relaxare al corpului și puteți avea un sentiment de calm.
3. Alegeți să vă asumați responsabilitatea deplină pentru propriile gânduri și propria dispoziție. In acest mod, sunteți împuternicit să preluați controlul asupra situației și să vă schimbați perspectiva.
4. Identificați obiectivul dvs. actual: aceasta înseamnă recunoașterea perspectivei sau a lentilei prin care priviți situația. Adesea, perspectivele noastre sunt influențate de experiențele trecute și presupuneri.
5. Odată ce ați identificat obiectivul actual, puteți începe să explorați alte perspective care ar putea fi mai utile sau mai productive. Acest lucru poate implica să vă puneți sub semnul întrebării ipotezele, să căutați diferite puncte de vedere sau să luați în considerare explicații alternative pentru situație.
6. Alegeți să adoptați și să acționați din una dintre aceste perspective alternative: Odată ce ați identificat o nouă perspectivă care se simte neutră spre pozitivă, puteți alege să o adoptați și să acționați din acea nouă perspectivă. Acest lucru vă poate ajuta să vă schimbați starea de spirit și starea de energie și să abordați situația într-un mod mai productiv și mai eficient.